İstiklal Yolu beyaz perdede ‘Umudun Yolu Kağnı Kamyonu Yendi’ belgeseli AKM’de izleyici ile buluştu

05-11-2022 20:30
İstiklal Yolu beyaz perdede  ‘Umudun Yolu Kağnı Kamyonu Yendi’ belgeseli  AKM’de izleyici ile buluştu
Ulusal kurtuluş savaşımızın kazanılmasını sağlayan silah ve cephanelerin Anadolu'daki cephelere ulaştıran İstiklal Yolu, beyaz perdeye taşındı. Umudun Yolu- Kağnı Kamyonu Yendi kitabında, İnebolu’dan Ankara’ya kağnılarla silah ve mühimmat getiren binlerce kadının içinde taşıdığı umudu, okuyucunun zihnine ince ince nakşeden Alp Armutlu, tarihi İstiklal Yolu’nu beyaz perdeye taşıdı.

Anadolu kadınının ve yerel halkın 344 kilometre boyunca yazdığı eşsiz kahramanlık destanı hakkında 2 yıllık bir araştırma çalışmasının ürünü olan belgesel, 28 Ekim’de Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) yapılan ön gösterimle izleyici ile buluştu.

Anadolu kadınının gözünden tarihe yeni bir sayfa açan Umudun Yolu - Kağnı Kamyonu Yendi belgeselinin 28 Ekim’de AKM’de ön gösterimi gerçekleşti. Geçmişin izlerini ve Mustafa Kemal’i tüm gerçekleriyle anlatmak için birçok noktada ‘Nutuk Yıldızı’ gösterileri düzenleyen araştırmacı ve yazar Alp Armutlu’nun ilk kitabı “Umudun Yolu - Kağnı Kamyonu Yendi” beyaz perdeye aktarılarak belgesel olarak seyirciyle buluştu. Yönetmenliğini Nâzım Doğan ve Sinan Çevik’in yaptığı belgeselde Alp Armutlu, birlikte çalıştığı 30 kadar yerel anlatıcı ve 7 kişilik danışma kuruluyla umudu, İstiklal Madalyası ve İstiklal Yolu üzerinden izleyiciye sundu. Seyirciler tarafından yoğun katılım olan gösterimde iş insanları Kasiad Genel Başkanı ve İçdaş Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Aslan, Transbos Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Can, Tamay Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akson ve iş dünyasının önde gelen isimleri yer aldı.
 
“Kuvayımilliye’ nin kahramanlarını dünyaya anlatacak”
AKM’de gerçekleşen ön gösterime yoğun katılımdan dolayı mutlu olduklarını ifade eden Alp Armutlu açıklamasında, “İnebolu’dan kağnı ile yola çıktık. Öküzlerimiz Kuyruk ve Aslan’ı yol boyunca beslemek çok güzel bir deneyimdi. Yerel halk bizi bağrına bastı. Onlarla umudu konuşmak muhteşem bir deneyim oldu. Anlatılanlar gözlerimizi yaşarttı. Tüm bunları şimdiye aktarmak, Atatürk izinden giden gençler olarak bütün ekibimizin borcuydu. Geçtiğimiz her ilçeden toprak aldık, cephane sandığımızın içinde biriktirdik. Ankara Valiliği’nin izniyle sabahın 5:30’unda 1. Meclis önünde çekim yaptık. Saat 06:00’da işine giden Ankaralıların yoğun ilgisiyle karşılaştık. Topladığımız toprağı, Haymana’da Mangal Dağı’nda 63 şehidimizin yattığı şehitlikle buluşturduk. Dağın tamamında 1.000 şehidimiz var. Böyle özel bir işin AKM’de gösterilmesi de bizim ayrıca bir onur. Belgeselimizin  ‘Umut’ taşıyan kahraman Kuvayımilliye’nin kadınıyla ve erkeğiyle fedakârlık dolu icraatlarını sadece Türkiye ile değil, dünyayla buluşturacağına inanıyorum” dedi.

“Belgeseli nice savaşta cephede olan kadınlarımıza ithaf ediyorum”
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 1919 ile 1922 yılları arasında halkına aktardığı umudu konu alan belgesele yönelik konuşan Armutlu, “Atatürk’ün kadınlara teşekkürü; İstiklal Madalyası üzerine farklı bir şifre ile yerleştirmesi ve madalyaları her kahraman vatan evladının yakasına iliştirmesi gibi ben de belgeselimi nice savaşta cephede olan kadınlarımıza ithaf ediyorum” ifadelerini kullandı.

Belgeselin Sponsorları
Transbos Denizcilik, İnce Denizcilik, Tamay Denizcilik, Kastamonulu Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD), Carmed İlaç, Falckon Global, Aristo PR, Hayal Meyal Reklam ve İkinci Adam Yayıncılık
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.